Zo draag je zorg voor je paarden in de winter

Het wordt kouder, de winter breekt aan en we halen de dikke winterjas uit de kast. En ook voor onze paarden wordt het frisser. Gelukkig kunnen ze tegen een stootje. Maar hoe verzorg je paarden in de winter het best? Ontdek het in onze blog.

Kunnen paarden tegen de kou?

Bij temperaturen van 5 graden beginnen klappertanden? Paarden kunnen in de winter gelukkig meer aan dan dat. Een temperatuur die varieert tussen -5 graden en 15 graden is voor een paard aangenaam. De dikke oliehoudende vacht zorgt voor een goede beschermlaag tegen water en kou. Je kan de vacht voldoende borstelen om de bloedtoevoer te stimuleren en zo de thermoregulatie te bevorderen. Daarnaast zorgt het verteringsproces voor interne warmte.

Toch is het belangrijk om alert te blijven en maatregelen te nemen bij extreem koude en gure weersomstandigheden. Het welzijn van je paard staat voorop en bij oudere, geschoren of zieke paarden is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.

paarden in de winter

Hoe verzorg je paarden in de winter?

Je paarden in de winter optimaal verzorgen? Dan zijn verschillende aspecten belangrijk. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen je paarden de winter goed doorkomen.

  • Zorg ervoor dat je paard toegang heeft tot voeding en niet-bevroren water.
  • Bied een schuilplaats tegen gure weersomstandigheden aan of zet je paard op stal tijdens de winter. De ideale staltemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden. Zorg er in dat geval voor dat je paard voldoende beweging krijgt en het voedingspatroon niet drastisch verandert.
  • Heb aandacht voor verzorging van vacht en hoeven.
  • Zorg indien nodig voor een paardendeken om de spieren warm te houden en op te warmen. Het beschermt ook tegen regen.

 

paarden in de winter

Ontdek onze paardenshop

Wist je dat we bij VBK Afrasteringen een volledige paardenshop hebben? Van springbalken en weideafsluitingen, tot ruiterkledij en halsters. Ook voor de voeding van je paard kan je bij ons terecht. Kom snel eens langs in onze winkel (Terlicht 141 te Kerksken).

Lees zeker ook onze andere blogs om jouw paarden in de winter goed te verwennen.

Gepubliceerd:
woensdag 06 december 2023 12:02