Heeft mijn paard het koud in de winter?

Brrr, de combinatie ‘winter’ en ‘paard’ is niet altijd ideaal. Gure wind, kletterende regen of sneeuw doen je vaak bibberen tijdens het rijden of in de stal. Als jij het koud hebt, heeft je paard daarom nog geen kou. Maar wanneer dan wel? Heeft mijn paard het koud, is in de winter een veelgestelde vraag.

Bij welke temperatuur heeft mijn paard het koud?

Een ongeschoren paard voelt zich het best bij temperaturen tussen -5 en 15 graden. Hij staat dan niet te rillen, maar ook niet te zweten. De haren van je paard vormen een perfecte isolatielaag bij koud weer. Van kou lijden is dus geen sprake. Pas wanneer het kwik ver onder nul daalt of wanneer het lang regent in combinatie met gure wind, begint een paard zonder deken het koud te krijgen. Zorg dan voor goede beschutting of een regendeken.

Wie met zijn paard actief sport weet dat een wintervacht niet altijd handig is. Je paard zweet sneller tijdens het werk en droogt maar langzaam op achteraf. Je kan er dan voor kiezen om je paard te scheren. Geschoren paarden hebben uiteraard sneller koud. Wanneer de temperatuur onder tien graden zakt, is het belangrijk om in de gaten te houden welk deken nodig is om je paard genoeg te beschermen tegen wind, neerslag en kou.

Heeft mijn paard het koud of te warm? Wanneer je paard een deken op heeft, is het belangrijk om te checken of hij het niet te warm krijgt. Controleer daarom, zeker op milde winterdagen, of je paard niet zweet onder zijn deken. Een deken is sneller te dik dan te dun.

Meer voer, voldoende water en genoeg beweging

Een deken is niet het enige hulpmiddel om je paard warm te houden. Om warm te blijven heeft je paard ook meer energie nodig en dus ook meer voer. Die energiebehoefte neemt vooral toe als het gaat vriezen en de stal niet verwarmd is. Bij kou is het daarom goed om extra energie te geven in de vorm van ruwvoer.

Als het buiten kouder wordt, gaan paarden minder drinken. Zorg dat je paard voldoende vocht binnenkrijgt. Controleer geregeld of de waterbakken niet bevroren zijn of geef je paard water dat niet ijskoud is. Ook geweekt voer zoals slobber of geweekte bietenpulp, zorgt ervoor dat je paard extra vocht binnenkrijgt.

Paarden krijgen in de winter vaak onvoldoende beweging, terwijl dat voor een paard prioriteit nummer één is. Je paard binnen houden omdat het koud of nat is, is daarom geen goed idee. Een outdoordeken is dan een goeie oplossing. Een paard dat alleen maar binnen staat, wordt immers snel stijf en stram. Je paard kan de beweging goed gebruiken om zijn gewrichten, pezen en spieren in conditie te houden. Ook om verstoppingskoliek te voorkomen, is bewegen een must. Beweging zorgt immers voor de nodige darmactiviteit.

Vraag jij je nu af: heeft mijn paard het koud? Of ben je op zoek naar het juiste deken of het ideale wintervoer voor je paard? Kom langs in onze paardenshop, wij geven je graag advies.

Gepubliceerd:
maandag 25 januari 2021 10:35