Hoe onderhoud je je paardenzadel het best?

Een paardenzadel krijgt het vaak zwaar te verduren tijdens het rijden. Het juist onderhouden ervan is dan ook van groot belang. Dit is niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor de rug van het paard. Wij geven je daarom enkele belangrijke tips over hoe je je zadel het best kan onderhouden.

Berg je paardenzadel correct op

Zorg ervoor dat je het zadel na gebruik correct opbergt. Doe dit in een ruimte die droog is en goed geventileerd wordt. Op deze manier voorkom je schimmelvorming. Hang het zadel niet in de buurt van een verwarming. Hierdoor kan het leer uitdrogen, waardoor het hard wordt en kan scheuren. Kies verder voor een ronde buis om je zadel op te hangen in plaats van een zadelsteun. Het patroon van de steun zet zich immers in de kussens en het leer en de kussenvulling vervormen.

Over zadeldoeken, singels en hoezen

Wanneer je met je paard bent gaan rijden is het aan te raden om na de rit het doek en de singel van je paardenzadel te halen. Hierdoor krijgt zweet geen kans om in de kussens van je zadel te dringen. Zo voorkom je dat het leer vochtig wordt en de vulling eerder klontert. Gebruik je graag een zadelhoes? Kies dan voor een hoes die gemaakt is van ademend materiaal zoals katoen of fleece.

Kijk uit met overmatig poetsen

Wil je je lederen zadel in optimale conditie houden? Poets deze dan niet te vaak. Reinig het alleen wanneer het echt vuil is. Neem hiervoor wat lauwwarm water en een zachte spons. Gebruik desgewenst wat zadelzeep, maar zorg er dan wel voor dat je de stiksels niet raakt. Door de zeep worden deze namelijk sneller zacht, waardoor ze eerder slijten. Verder is één keer om de drie maanden poetsen voldoende wanneer je dit met een lederonderhoudsmiddel doet. Gebruik daarbij het liefst een blanke wax. Dit legt een laagje over het leer en houdt het soepel en weerbaar.

Alles voor je paard

Bij VBK Afrasteringen kan je alles vinden op het gebied van verzorging van je paard(en). Zo kan je bij ons terecht voor voeding, maar ook voor onder meer het laten wassen en herstellen van paardendekens. Ook voor ruiters hebben wij een ruim aanbod van onder meer zadels en kleding. Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel in Kerksken. Wij helpen je graag verder.

Gepubliceerd:
donderdag 29 augustus 2019 21:21