De buxusmot is een vlindersoort uit de familie van de grasmotten. Omdat de buxusmot vrij onschadelijk is, kennen we vooral haar ongewenste larve: de buxusrups. De rupsen kunnen met gemak een volledige plant kaalvreten. Daarom is het belangrijk te weten hoe je de buxusmot kan bestrijden alvorens die zich kan voortplanten.
Volgroeid is de mot ongeveer 4 cm groot met helderwitte vleugels en een bruine rand. Vanaf maart-april tot oktober maken de beruchte rupsenplagen het leven van de buxus moeilijk. De rupsen, die je kan herkennen aan hun geelgroene kleur met zwarte kop en typische lengtestrepen, kunnen de plant volledig kaalvreten. Ze eten het bladgroen van de buxus, waardoor enkel dorre blaadjes in spinsels aan de struik blijven zitten.
Voorkomen is altijd beter dan oplossen. Daarom kan je enkele preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat de buxusmot zich bij jou settelt:
– Controleer je buxus regelmatig in de vroege lente (eind maart – begin april): ga manueel door de struik en controleer de bladeren.
– Een fermoonval: fermonen lokken de mannelijke buxusmotten in de val waardoor de vrouwtjes minder makkelijk kunnen voortplanten.
– Beperk tuinverlichting: net zoals andere insecten worden ook buxusmotten aangetrokken door licht
Als de mot zich toch bij jou vestigt, zijn er meerdere opties om die te bestrijden. Bij beperkte schade kan je de rupsen manueel wegplukken. Het manueel verwijderen van de rupsen neemt echter veel tijd in beslag en kan een moeilijk karweitje zijn.
Daarnaast zijn er ook tal van biologische opties om de buxusmot te bestrijden:
– Wegknippen van haarden met rupsen en poppen
– Biologische insecticides (vb. spinosad of natuurlijke pyrethrine)
– Aaltjes
– Een funnelval
Vanaf maart-april tot oktober zijn de beruchte buxusmotten actief. In eenzelfde jaar kunnen er tot drie generaties opkomen, wat betekent dat er drie mogelijke periodes zijn om te bestrijden:
Het ideale moment voor bestrijding is vooraleer de (jonge) rupsen verpoppen. Het is dus nodig om in die periodes regelmatig een buxusplant te controleren op aanwezigheid van rupsen zodat je snel kan ingrijpen.
De buxusrups kan een plant ernstig verzwakken, daardoor bestaat de kans dat ook andere buxusziektes opduiken. Lees hier meer over andere buxusziektes.
Wil je de buxusmot bestrijden? Of heb je andere producten nodig om je tuin te onderhouden? Kom langs of neem contact op, wij geven je graag advies.