Buxusziekte: voorkoming en bestrijding

Heb je ook een mooie buxushaag in je tuin? Misschien wel een fraai gesnoeid exemplaar in de vorm van een vogel of ander ornament waar je jarenlang aan hebt zitten te knippen? Je moet er niet aan denken dat deze ineens afsterft of aangevreten wordt. En laat nu net de eerste rupsen van de buxusmot al gesignaleerd zijn! Daarom gaan we in dit blog alvast dieper in op de buxusziekte en de larven van de buxusmot en hoe je deze kan voorkomen en bestrijden.

Buxusziekte en andere plagen

De buxus staat erom bekend dat ze eenvoudig te snoeien zijn en niet veel onderhoud nodig hebben. Maar er zijn wel degelijk ziektes die de buxus helemaal kunnen doen afsterven. Het gaat hierbij om de zogenoemde schimmelziektes ‘cylindrocladium buxicola’ en de ‘volutella buxi’. De eerstgenoemde schimmel laat lange zwarte strepen op de takken zien en geeft zwarte tot bruine vlekken op de blaadjes met lichtere kringen eromheen. De tweede soort maakt dat de blaadjes eerst bruin en dan bleek worden. Als je dit merkt is het zaak om snel te handelen, want deze ziektes verspreiden zich razendsnel!

volutella buxi


Naast de buxusziekte zijn er vooral in april/mei en augustus de beruchte rupsenplagen die de buxus het leven moeilijk maken. De larve van de buxusmot, die oorspronkelijk uit Azië komt, kunnen de plant volledig kaalvreten. Je kan deze rupsen herkennen aan het spinsel wat ze op de plant achterlaten. Verder kan je buxus ook last hebben van schildluizen, spint of bladvlooien. Deze kleine beestjes zuigen het sap uit de blaadjes en veroorzaken zo zuigschade.

Voorkoming en bestrijding

Edialux Eminent Garden

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook zeker voor de buxusziekte. Als de schimmels zich eenmaal hebben verspreid is het lastig om deze onder controle te krijgen. Daarom kan je de buxus vanaf maart/april al besproeien met bv. Eminent Garden van Edialux. Dit middel voorkomt én bestrijdt de buxusschimmel. Heeft je buxus al last van de buxusziekte, zorg dan dat je de zieke takken wegknipt en weggooit of verbrandt. Gooi ze nooit op een composthoop, want de sporen van de schimmel kunnen dan nog tot 2 jaar overleven!

Ook voor de bestrijding van rupsen en ander ongedierte kan je er beter snel bij zijn. Zorg daarom dat je nu al begint met de verzorging van je buxus. Voor je het weet is al het snoeiwerk van je mooie buxushaag voor niets geweest!

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie of wil je sproeimiddel tegen buxusziekte of buxusrupsen aanschaffen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel in Kerksken. Wij helpen je graag verder!

 

Gepubliceerd:
vrijdag 06 april 2018 13:51