Zomereczeem bij paarden: wat zijn de oorzaken en hoe vermijd je het?

Heeft je paard duidelijk jeuk aan de manen en staart? En is het daardoor onrustig? Dan bestaat de kans dat het last heeft van zomereczeem. Lees hier hoe je zomereczeem bij paarden kan tegengaan.

Wat is het?

Zomereczeem, ofwel staart- en maneneczeem (SME), is een allergie die plots kan opkomen bij paarden. De vervelende aandoening wordt veroorzaakt door een allergische reactie op Culicoïdes-muggen – ook wel knutten genoemd. Die allergische reactie ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en toename van het aantal steekmuggen.

zomereczeem paarden

Zo herken je zomereczeem

Zomereczeem komt bij paarden vooral voor in de warmere maanden, tussen maart en oktober. Onderstaande symptomen zijn vaak te wijten aan zomereczeem:

-Intense jeuk aan manen en staart waardoor het paard gaat schuren tegen palen en bomen
-Beschadigde huid
-Kale staart en afgeschuurde manen
-Jeuk aan buik (minder frequent)
-Verdikte huid van manenkam en staartwortel

Let op! Jeuk kan ook veel andere oorzaken hebben, zoals luizen, mijten of een worminfectie. Raadpleeg eerst je dierenarts om de juiste diagnose te stellen.

Hoe vermijd je zomereczeem?

Kale plekken en wonden kunnen ontstaan door het intense schuren. En die kunnen dan weer leiden tot infecties door bacteriën of gisten. Zomereczeem bij paarden moet dus absoluut vermeden worden. Maar hoe pak je dat aan?

Voorkomen is beter dan genezen. Je neemt dus best maatregelen van zodra je de eerste knut ziet vliegen. De beste preventieve behandeling is het contact met de knutten zoveel mogelijk vermijden.

– Eczeemdeken: een deken dat de romp, hals, buik en staartwortel bedekt om het aantal beten van de knutten te verminderen. Doe het deken op vanaf begin maart tot eind oktober

– Voeding: zo weinig mogelijk eiwitten

– Anti-vliegenspray: spray zowel je paard in als het deken

– Zet je paard op stal voordat het schemert: dan zijn de knutten namelijk actief

– Verplaats je paard: bij voorkeur naar de kust of ergens met een kouder klimaat

– Medicijnen tegen zomereczeem: bijvoorbeeld Corticoide. Wordt vaak afgeraden omwille van de negatieve bijwerkingen

Meer informatie over zomereczeem bij paarden?

Meer informatie over zomereczeem of andere aandoeningen bij paarden? VBK Afrasteringen geeft je graag advies over tuin en dier. Neem gerust contact op.

 

Gepubliceerd:
maandag 14 juni 2021 11:47