Winterbehandeling van fruitbomen

Op dit moment zijn alle bomen nog bezig met hun winterslaap. Er zijn nog geen bladeren te bekennen, laat staan bloesem. Maar dit is wel de geschikte periode om ervoor te zorgen dat je straks heerlijke vruchten aan je fruitbomen kan vinden die niet zijn aangevreten door ongedierte. Want al ziet het er niet zo uit, ook mijten, luizen etc. zijn op of in de boom aan het overwinteren. Daarom is het goed om nu de winterbehandeling van fruitbomen uit te voeren.

Fruitbomen snoeien

Voordat we je meer vertellen over de winterbehandeling van fruitbomen, is het misschien goed om te weten dat er ook gesnoeid kan worden in de winter. Maar let wel op! Er bestaan 2 soorten fruitbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. De laatstgenoemde zijn bomen met vruchten als pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze kan je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Daarom kan je steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

Appelboom

Voor de pitvruchtbomen (zoals appel- en perenbomen) is het nu wél de periode om te snoeien. Doe dit altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Winterbehandeling van fruitbomen

Winterbehandeling Sunspray

Door in de winter je appelbomen, perenbomen en sierplanten (heesters en bomen) te behandelen met bv. Sunspray van Ecologic kan je heel wat leed besparen verder in het voorjaar. Een winterbehandeling van fruitbomen is ideaal om ervoor te zorgen dat eitjes van bv. de wintervlinders niet uitkomen. Bovendien helpt een behandeling met deze spray er ook voor dat andere belagers van de fruitboom zoals overwinterende vormen van spintmijten, bladluizen, wantsen etc. worden gedood. Zorg er daarom voor dat je niet te lang meer wacht met een winterbehandeling van fruitbomen, want voor je het weet staat het voorjaar voor de deur!

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie of wil je sunspray of snoeigereedschap aanschaffen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel in Kerksken. Wij helpen je graag verder!

Gepubliceerd:
dinsdag 13 maart 2018 09:25