Wanneer kan ik het best grasmatten leggen?

Binnenkort mogen we de lente verwelkomen. De zon komt af en toe tevoorschijn en de bodem begint stilaan op te warmen. Tijd dus om je tuin onder handen te nemen. Heeft jouw gras de winter niet overleefd? Dan zijn grasmatten een goeie oplossing. Hoewel je ze het hele jaar door kan leggen, zijn er toch een aantal dingen waar je best rekening mee houdt. Wanneer het de beste periode is om grasmatten te leggen, kom je te weten in onze blog.

Wat zijn grasmatten of graszoden?

Grasmatten of graszoden zijn stukjes nieuw gazon. Ze bestaan uit een laagje gras met een bos compacte wortels. Ze zijn opgerold zodat je ze makkelijk kan uitrollen in je tuin. De wortels komen in de grond terecht en kunnen daar snel aangroeien. Daardoor hoef je dus geen nieuw gras bij te zaaien en geen maanden te wachten tot de eerste sprietjes boven de aarde uitkomen. Bovendien zijn ze nog eens vrij van onkruid en mos, wat voor minder onderhoud zorgt.

wanneer grasmatten leggen

Wanneer is de beste periode om grasmatten te leggen?

In principe kan je kiezen wanneer je grasmatten legt. Wij adviseren om te wachten tot de bodemtemperatuur gestegen is tot minstens 10 graden. Meestal is de ideale periode van midden mei tot september. De bodem is dan genoeg opgewarmd, waardoor het gras goed kan groeien. Als de bodem te koud is – onder 10 graden – gaan de wortels in rust. Periodes die je best vermijdt om grasmatten te leggen zijn de winter en de zomer, tenzij de temperaturen toch ideaal zijn. Als het vriest of de bodem te heet is, zullen de wortels afsterven en niet verder groeien. Wanneer je toch grasmatten wil leggen in de zomer, dan zal je ze de hele dag door moeten besproeien met water.

wanneer grasmatten leggen

Een goede ondergrond is het halve werk

De structuur en kwaliteit van de ondergrond zijn ook belangrijk om te bepalen wanneer je grasmatten kan leggen. Als er een tijdje geen regen gevallen is, wacht je best even tot de volgende regenperiode om eraan te beginnen. De matten hebben nood aan een vochtige bodem om optimaal te kunnen groeien. Zorg er dus voor dat de bodem voldoende vochtig én luchtig is. Dat laatste is belangrijk, omdat het water vlot in de grond moet sijpelen. Is dat niet het geval, dan krijg je rotte wortels en kan je opnieuw beginnen.

Daarnaast is de pH-waarde ook een doorslaggevende factor. Je kan de pH van je grond makkelijk testen met een pH-meter. Tussen 6 en 7 is je bodem perfect. Heeft je grond een pH van minder dan 6? Dan is die te zuur. Dat kan je gelukkig verhelpen door kalk te strooien.

Heb je nog meer advies nodig? Dan ben je meer dan welkom in onze winkel!

Gepubliceerd:
dinsdag 20 februari 2024 15:24