Vuurwerkangst bij je huisdier verminderen

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur en dat betekent extra gezelligheid. Toch is de jaarwisseling voor veel huisdieren een angstig en stresserend moment. Is dat ook zo voor jouw hond, kat of parkiet? En wil je die vuurwerkangst graag aanpakken? Je kan kiezen voor gedragstherapie of veilige medicatie maar je bereikt zelf al heel wat met volgende tips.

Een lange wandeling of intensief spelen

Oudejaarsavond is de avond bij uitstek voor vuurwerk. Je kan je dus perfect voorbereiden om de vuurwerkangst bij je huisdier tot een minimum te herleiden. Zo kan je met je hond uitgebreid gaan wandelen in het park of het bos. Neem een bal of ander speeltje mee voor extra beweging. Heb je een kat? Probeer overdag dan zo veel mogelijk spelletjes te spelen.

Maak het binnen gezellig én veilig

Plotse en harde geluiden activeren het dierlijke instinct voor gevaar. De meeste huisdieren ervaren bij vuurwerk een grote angst en stress. Hierdoor kunnen ze zelfs op de vlucht slaan. Zorg er dus voor dat alle ramen, buitendeuren en luikjes goed gesloten zijn. Hoe dan ook is het altijd goed om je huisdier te laten chippen.

Probeer je hond of kat in een ruimte te krijgen waarbij de gordijnen dicht zijn om de lichtflitsen buiten te houden. Doe alle lichten en de radio of televisie aan. Met leuke speeltjes kan je ook voor wat extra afleiding zorgen. Heb je vogels of knaagdieren die snel gestrest zijn? Scherm hun kooi dan af met een doek en zet een leuk muziekje op.  

Vuurwerkangst: blijf zelf rustig

De kans dat je hond of kat angstgedrag vertoont tijdens vuurwerk is reëel. Dergelijk gedrag bestraffen of belonen doe je beter niet. Dit kan de angst en paniek alleen maar versterken. Blijf zelf rustig en praat op een normale toon. Geef je hond of kat het gevoel dat hij veilig is bij jou door hem bij jou te laten liggen of zacht te strelen.

Alles voor je huisdier

Kom langs bij VBK Afrasteringen en ontdek ons uitgebreid aanbod hokken, kooien voeding, speelgoed en alles wat nodig is voor de verzorging van je hond, kat, cavia of vogel. Onze experten staan altijd klaar met tips om de beste verzorging voor jouw huisdier aan te bevelen.

 

Gepubliceerd:
vrijdag 20 december 2019 14:47