De juiste vliegenbescherming voor jouw paarden

Als het warmer weer wordt, liggen ook opnieuw allerlei insecten op de loer. Dit kan heel vervelend zijn voor je paard en daarom is de juiste vliegenbescherming kiezen voor jouw paarden zeer belangrijk. Welke mogelijkheden er zijn? Die ontdek je hier!

Waarom jouw paard beschermen?

Er zijn een aantal dingen die paarden van nature doen om zich te beschermen tegen vliegen. Zo gebruiken ze hun staart en manen om de vliegen mee weg te slaan en schudden ze hun hoofd. Met bepaalde spiertrekkingen en grotere bewegingen met hun benen proberen ze de vliegen af te schrikken. Daarnaast rollen ze zich soms ook in de modder om een extra beschermingslaagje te creëren. Die natuurlijke reflexen kunnen echter nog altijd onvoldoende zijn en daarom kan je ook voor extra vliegenbescherming voor jouw paarden zorgen.

vliegenbescherming voor paarden

Kies de juiste vliegenbescherming die past bij jouw paard

  • Sprays of gels tegen vliegen kan je aanbrengen op de huid van je paard. Meestal zorgt de geur ervoor dat vliegen op afstand blijven en het zorgt ervoor dat de huid van je paard een beschermlaag krijgt. Deze afweermiddelen bevatten natuurlijke stoffen of eerder synthetische stoffen. De doeltreffendheid van deze producten is bijvoorbeeld afhankelijk van de lichaamsgeur en hoeveel je paard zweet.

Rijd je mee in wedstrijden? Let dan zeker op dat de gebruikte producten geen stoffen bevatten die bij wet verboden zijn en kijk het wedstrijdreglement na.

  • Naast sprays of gels kunnen vliegendekens of vliegenmaskers als vliegenbescherming voor paarden Bij vliegenmaskers heb je de mogelijkheid om zowel de neus als de oren te beschermen. Belangrijk daarbij is dat je paard deze kan verdragen. Je hebt ook dekens die een goede bescherming bieden tegen de zon, dus een win-win! Daarbovenop bestaan er ook franjes die je aan de maskers of dekens kan hangen en die er extra voor zorgen dat vliegen afgeschrikt worden.
  • Om te vermijden dat er te veel vliegen op de weide van je paard circuleren kan je ook een vliegenval (dazenval) installeren. Vliegen worden aangetrokken tot paarden omdat ze een grote warmtebron en dus een ideale prooi zijn. Een dazenval bestaat uit een groot donker hangend object dat heen en weer kan bewegen, en zo de beweging van een paard imiteert. Daarnaast een constructie om het object (bijvoorbeeld een zwarte bal) aan vast te hangen en een net dat over de bal heen hangt. Als dazen op de bal terechtkomen en vervolgens weer willen wegvliegen kunnen ze enkel naar boven vliegen en zo komen ze in de val terecht.

vliegenbescherming voor paarden

Ontdek onze paardenshop bij VBK Afrasteringen

Heb je nood aan extra informatie of advies op maat? Of ben je op zoek naar andere paardenbenodigdheden? Dan ben je van harte welkom in onze paardenshop. Van ruiterkleding en zadels tot halsters en paardenvoeding. Alles voor je paard, vind je bij VBK te Kerksken.

Bron: Kramer.be (https://www.kramer.be/advies/Vliegenbescherming-voor-paard)

Gepubliceerd:
dinsdag 28 mei 2024 09:52