Vijver schoonmaken, hoe begin je daar nu aan?

Een idyllische vijver in de tuin, wat kan het toch mooi zijn. Zeker als de vijver er tip top in orde uitziet en alle vissen in de vijver in helder proper water kunnen rondzwemmen. Je vijver schoonmaken is vaak een hele klus, maar is een stuk eenvoudiger als je duidelijk weet hoe je eraan moet beginnen.

Wanneer je vijver schoonmaken?

Je vijver schoonmaken doe je idealiter minstens 1 keer per jaar in het voorjaar. Zo maak je de vijver volledig klaar voor een zorgeloze lente en zomer. Indien nodig kan je je vijver ook twee keer per jaar schoonmaken. Als je in je vijver veel last hebt van algenvorming, kan je je vijver wel meermaals behandelen tegen algen.

Tip! Beperk het aantal keren dat je de vijver moet schoonmaken zodat je de rust van de vissen niet verstoort.

vijver schoonmaken

Stap 1: Haal de vissen uit de vijver

Allereerst haal je je vissen uit het water en laat je ze even rondzwemmen in een emmer gevuld met water uit de vijver.

Stap 2: Maak de bodem schoon en verwijder dode planten

Op de bodem hoopt vuil zich op doorheen het jaar. Schep ronddrijvend vuil uit de vijver en zet een vijverstofzuiger in om de bodem schoon te maken. Daarnaast haal je best alle dode planten uit de vijver.

Tip! Om een opeenstapeling van vallende bladeren te beperken, verwijder je ze best regelmatig. Zo voorkom je dat ze gaan rotten en op de bodem van je vijver belanden. Een skimmer is een apparaat dat afval van het wateroppervlak weghaalt.

vijver schoonmaken

Stap 3: Ga de strijd aan met algen

Verwijder algen met een algenverwijderaar en herstel het natuurlijk evenwicht in je vijver. Om algenvorming te vermijden zorg je ervoor dat er voldoende CO2 in het water zit. Dat kan je doen door zuurstofplanten aan de vijver toe te voegen.

Stap 4: Filter en pomp schoonmaken

Vermijd verstoppingen en maak het volledige filter- en pompsysteem schoon.

Stap 5: Check de waterkwaliteit

Bij een normale tuinvijver met een lage visbezetting is het voldoende om de standaardwaarden zoals de pH (zuurgraad), kH (karbonaat) en gH (hardheid) te meten. Heb je kois? Dan meet je best ook de ammoniak-, nitraat- en nitrietwaarde. Afhankelijk van de waarden, stuur je indien nodig bij met de nodige producten. Na de laatste stap kan je je vissen terug in hun vertrouwde thuis plaatsen en opnieuw beginnen voeren.

Schoonmaakspullen en visvoer vind je bij VBK Afrasteringen

Wist je dat we bij VBK Afrasteringen visvoer van ons eigen huismerk produceren? Van hoge kwaliteit, voedzaam én goedkoper dan dure A-merken. Voor allerhande schoonmaakspullen kan je ook bij ons terecht. Breng gerust een bezoekje aan de winkel en we helpen je graag verder.

Gepubliceerd:
woensdag 24 mei 2023 13:03