Kies het mooiste scheerpatroon voor je paard

Een dikke wintervacht is lastig als een paard in training is. Als je je paard scheert, zal het minder zweten tijdens het trainen en sneller opdrogen. Maar je kan je paard omwille van verschillende redenen scheren. Zo vinden sommige mensen dat een geschoren paard mooier is door de scherpere belijning. Ook op vlak van hygiëne is scheren aangeraden. Er blijven minder resten van stof, mest of zand achter op een geschoren paard.

Redenen genoeg, dus. Maar hoe ga je te werk en wat is het mooiste scheerpatroon voor je paard?

Ga voorzichtig te werk

Het welzijn van het paard staat op de eerste plaats van elke paardenhouder. Het vraagt wel wat moeite om je paard te scheren op een diervriendelijke manier. Het karakter en gedrag van het paard en de manier waarop je daarmee omgaat, bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Ook het materiaal dat je gebruikt, is van belang. Bereid je dus goed voor alvorens je aan de slag gaat.

Scheer je voor de eerste keer een paard? Dan is het aangeraden om iemand met ervaring bij je te hebben. Vooral bij lastigere punten, zoals het hoofd en de benen, is het handig als iemand de huid strak houdt. Laat je paard eerst wennen aan het scheerapparaat, zodat het geen onnodige angst ervaart. Gebruik altijd goede scheermessen en laat ze slijpen als ze bot zijn. Je daarvoor terecht in onze winkel te Haaltert.

scheerpatroon paard

Het juiste scheerpatroon voor je paard

1. Borst- en buikstreep

Hierbij wordt enkel op de borst en buik een kleine streep weggeschoren. Dit model is ideaal voor paarden die zonder deken buiten staan en toch wat warmte kwijt moeten.

2. Laag streepmodel

Hierbij wordt op de borst en buik een heel stuk weggeschoren. Dit model is ideaal voor paarden die licht werk moeten verrichten.

3. Hoog streepmodel

Hierbij wordt het haar op de borst en buik grotendeels weggeschoren. Ook het hoofd kan half of helemaal geschoren worden. Dit model is ideaal voor paarden die medium werk moeten verrichten.

scheerpatroon paard

4. Dekenmodel

Bij het dekenmodel wordt het paard bijna helemaal geschoren op de zadelplek na. Dit model is geschikt voor paarden die normaal werk moeten verrichten. Je hebt hierbij geen uitrijdeken nodig tijdens het uitrijden.

5. Jachtmodel

Het jachtmodel is geschikt voor paarden die normaal tot zwaar werk moeten verrichten. Hierbij zijn de benen en de zadelplek wel beschermd tegen de kou.

6. Full body clip

Het paard wordt bij een full body clip helemaal kaal geschoren. Na zo’n clip is het extra belangrijk om de juiste dekens te voorzien.

scheerpatroon paard

De juiste nazorg

Eens je je paard geschoren hebt, is het belangrijk om het te beschermen met één of meerdere dekens. Een deken dient als vervanging van de vacht en beschermt je paard tegen de verschillende weersinvloeden. Bied daarnaast ook voldoende voer aan, want een geschoren paard verbruikt meer energie om zichzelf warm te houden.

Na het trainen mag het paard niet te snel afkoelen. Gebruik dus voor het uitstappen een licht deken waar de lendenen mee bedekt worden. En blijf zeker in beweging tijdens het uitstappen.

Meer weten over het juiste scheerpatroon voor je paard?

Ben je er nog niet helemaal uit wat het juiste scheerpatroon voor je paard is? Schakel dan gerust onze hulp in! Je kan met al jouw vragen terecht in onze winkel te Haaltert.

Gepubliceerd:
dinsdag 31 mei 2022 11:00