Ga zelf aan de slag met schapendraad

Wil je een weideafsluiting voorzien voor schapen of andere dieren? Dan is het belangrijk om de juiste materialen en afmetingen te kiezen. Wij leggen je graag uit hoe je zelf aan de slag gaat met schapendraad!

Kies de juiste materialen

Allereerst is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen voor jouw weideafsluiting. Schapendraad kan – tegenstrijdig met zijn naam – ook gebruikt worden voor paarden, koeien, geiten, kippen, etc. Het is beschikbaar in verschillende hoogtes, en bij verschillende producenten.

Eens je de juiste materialen en afmetingen hebt gekozen, moet je bepalen op welke palen je de draad zal bevestigen. De meest gekozen opties zijn beton en hout, elk met zijn eigen voordelen, prijs en levensduur.

schapendraadSchapendraad plaatsen: zo doe je het

1. STAP 1: Bepaal de locatie

Allereerst moet je natuurlijk de plaats van de omheining bepalen. Het kan helpen om een beginpunt te bepalen, vb. een haag of een muur.

2. STAP 2: Plaats de buitenhoeken

Als de locatie van de draad duidelijk is, begin je met het plaatsen van de buitenste hoekpalen. De hoekpalen verstevig je best extra door er zijpalen tegen te plaatsen onder een hoek van 45°. De zijpalen moeten stevig in de grond zitten, eventueel afgeschermd met beton of stenen, zodat ze niet verplaatsen als je de draad opspant.

schapendraad

3. STAP 3: Plaats de tussenpalen

Span een draadje op tussen de buitenste weidepalen. Zo heb je al een duidelijk zicht van waar de tussenpalen moeten komen. Je plaatst best een tussenpaal om de 2 meter. Bij dieren die houden van springen (vb. geiten) is een kortere tussenafstand aangeraden.

4. STAP 4: Plaats de draad

Eenmaal de palen stevig in de grond zitten, kan je de schapendraad afrollen over de volledige lengte. Knip de draad op de gewenste lengte en plaats hem tegen de palen. Bevestig daarna draadspanners aan de palen en verbind die met de horizontale draden van je afsluiting. Span de afsluiting gelijkmatig op langs beide kanten. Als de draad strak en stevig opgespannen is, kan je de draadafsluiting bevestigen aan de tussenpalen. Klem die niet vast zodat je de draad nog kan opspannen indien nodig.

Meer tips om je schapendraad vakkundig te plaatsen? Met professioneel materiaal en advies van VBK Afrasteringen kan het niet mislopen!

Gepubliceerd:
dinsdag 22 maart 2022 16:40