Het nut van schapen scheren in de winter

Schapen hebben een dik pak wol waar ze geregeld van ontdaan worden. Zo hebben de dieren het in de zomer niet te warm. Schapen scheren gebeurt vaak maar 1 keer per jaar. Het kan echter nodig zijn om ze in de winter een extra scheerbeurt te geven om ze te beschermen tegen parasieten.

Wanneer scheer je een schaap?

De meeste schapen krijgen een scheerbeurt in mei of juni. Omdat de zomerperiode in aantocht is, maar ook omdat het scheren dan gemakkelijker is. Bij warmer weer is het vet tussen de vacht wat vloeibaarder, waardoor je er eenvoudiger door kan komen met een scheermachine.

Toch worden schapen steeds vaker ook in de wintermaanden geschoren. Dat heeft te maken met de huidziekte myiasis, oftewel de huidmadenziekte. Dit is een ziekte die de larven van verschillende soorten vliegen veroorzaken. De vliegen leggen hun eitjes op warme en vochtige plaatsen, vaak in de wol van schapen. De larven boren zich onder de huidoppervlakte en zetten het onderhuidse weefsel aan tot rotten. Wanneer er veel maden op een schaap zitten, kan het dier binnen een week sterven. Om dit te voorkomen worden ze al in februari of maart geschoren.

Schapen scheren

Hoe gaat het scheren in zijn werk?

Scheer de schapen op een droge, propere plaats. Zet het schaap op zijn achterste voor je of gebruik een scheerbankje of singel. Leg een schaap nooit op zijn rug. Het darmenstelsel raakt hierdoor afgesloten met mogelijk fatale gevolgen.

Hou de huid van het schaap strak om verwondingen te voorkomen. Begin altijd onder de kop, daar laat de wol het eerste los. Scheer in de richting van de staart, in lange banen, en rol de wol steeds verder op. Zo krijg je brede stroken wol en geen korte plukken. Geschoren schapen zijn niet beschermd tegen kou en zonnebrand. Voorzie daarom voldoende beschutting in de weide.

Schapen scheren met de juiste scheermessen

Schapen scheren scheermachine

Niet alleen bij schapen scheren is het van belang om goed materiaal te gebruiken. Ook bij het scheren van alpaca’s, paarden en ander vee is een handzame, lichte en kwalitatieve scheermachine geen overbodige luxe. Bij ons kan je daarom terecht voor een scala aan scheermachines voor elke specifieke toepassing. Wil je meer informatie? Kom langs in onze winkel in Kerksken of download de Heiniger Product catalogus. Hierin vind je hoogwaardige scheermachines en veescheermessen voor de veehouderij, de paardenliefhebbers en de veeleisende schapenscheerder.

 

Gepubliceerd:
maandag 19 oktober 2020 11:52