Zo kan je je regenwater opvangen en gebruiken

Als volgende zomer net zo droog en warm wordt als vorige zomer, dan dreigt het waterpeil alweer alarmerend laag te zakken. In combinatie met de stijgende energieprijzen proberen we allemaal wat spaarzamer om te gaan met kostbare grondstoffen. Om nu alvast wat water op te sparen kan je je regenwater opvangen en gebruiken voor allerlei klusjes in en rond het huis.

Hoe kan je regenwater opvangen?

Regenwater opvangen kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je bovengronds of ondergronds water opvangen. Met een regenton kan je rechtstreeks vanuit je dakgoot water opvangen. Een bladvanger voor de opening van de regenton houdt blaadjes en takken tegen. Het is ook belangrijk om regelmatig je dakgoten proper te maken om verstoppingen te voorkomen. Je kan ook een regenwatertank plaatsen die ondergronds zit en zo het water opvangt.

Tip! Installeer je een regenton? Plaats de ton dan op een verhoog. Op die manier kan je makkelijk water onderaan de ton opvangen.

regenwater opvangen

Hoe kan je regenwater gebruiken?

Je kan regenwater gebruiken voor tal van klusjes. Zo kan je het water gebruiken om de auto te wassen of bloemen water te geven. Maar als je het slim aanpakt kan je nog veel meer doen. Zo kan je regenwater ook gebruiken om het toilet mee door te spoelen of de wasmachine te laten draaien. Regenwater is bovendien veel zachter dan leidingwater omdat het minder kalk bevat en is bijgevolg ook beter voor huishoudelijke apparaten. Je hebt daarvoor wel een speciale installatie én een regenwatertank nodig.

Wist je dat je voor meer dan 50% van ons dagelijks watergebruik (ongeveer 100 liter per persoon) regenwater kan gebruiken? Je kan dankzij een regenton of regenwatertank heel wat water besparen en je waterfactuur laag houden.

Regentonnen bij VBK Afrasteringen

Wil je graag water besparen en regenwater opvangen? Dan hebben we bij VBK wat je zoekt! In de winkel hebben we regentonnen beschikbaar.

Gepubliceerd:
maandag 27 februari 2023 11:41