Hoe kan je het best een plant beschermen tegen vorst?

De winter laat zich voelen. Vooral ’s nachts kan het al eens vriezen. Maar geen reden tot paniek! De meeste planten merken weinig tot niets van nachtelijke vorst. Wat moet je echter doen met de gevoelige planten? En vanaf wanneer moet je in actie schieten? Wij leggen uit hoe je een plant kan beschermen tegen vorst.

Wanneer moet je een plant beschermen tegen vorst?

Zoals we al zeiden, is niet elke vriestemperatuur een reden tot paniek. Wanneer vorst echter niet alleen ’s nachts, maar ook overdag aanhoudt, schiet je best in actie. In zulke omstandigheden raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Een vorstperiode of koudegolf (de temperatuur komt min. 5 dagen niet boven nul) kan veel planten de das omdoen.

Hoe bescherm je een plant tegen vorst?

Sommige planten zijn meer vorstgevoelig dan andere. Gevoelige planten kan je best uit de grond halen. Zet de wortelkluiten in potten op een koele (maar vorstvrije) plek.

1. Planten in volle grond

De wortels van de meeste planten zijn in volle grond goed beschermd. De bovenlaag, daarentegen, is een ander verhaal. Zorg bij aanhoudende vorst voor een laagje isolerend organisch materiaal (vb. bladeren, stro, hooi, schors, dennentakken, etc.) op de bodem rond planten en bolgewassen in volle grond. ! Let op: in een natte winter met warmere dagen haal je de isolatielaag beter af en toe weg. Anders loop je het risico dat de planten gaan rotten.

De bovengrondse delen van je planten pak je best in met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, kokosmatten of krantenpapier. Gebruik geen noppenfolie of plastiek, zodat de plant kan verluchten.

plant beschermen tegen vorst

Ter bescherming van kleinere planten in volle grond volstaat tijdelijk een grote bloempot, emmer of stevige kartonnen doos. Doe dit niet bij groenblijvende planten, die hebben continu licht nodig.

2. Planten in pot

Planten in een pot lopen een groter risico op schade aangezien de wortel zich boven de grond bevindt. Het risico op bevriezing is daardoor veel groter. Om dat tegen te gaan, begin je best vroeg genoeg.

Voordat je de plant in een pot zet, kan je die best isoleren (met noppenfolie of piepschuim). Bekleed de zijkanten van de pot aan de binnenkant. ! Let op: De onderkant moet vrij blijven, zodat water afgevoerd kan worden.

Meer weten over een plant beschermen tegen vorst?

Heb je nog vragen of onzekerheden? Aarzel dan niet om contact op te nemen! Wij beantwoorden graag al je vragen.

Gepubliceerd:
dinsdag 18 januari 2022 10:32