Paddenstoelen in mijn gazon, wat nu?

Onkruid, molshopen en paddenstoelen in je gazon. Voor liefhebbers van een strak groen gazon kan het bijna niet vervelender worden. Toch is de aanwezigheid van paddenstoelen in je gazon geen slechte zaak. In onze blog leggen we je uit waar ze vandaan komen, hoe je ze kan voorkomen en hoe je ze kan verwijderen.

Waar komen ze vandaan?

Een paddenstoel is veel meer dan wat je boven de grond ziet. Het is een schimmel die eerst ontstaat diep in de grond en nadien uitlopers krijgt boven de grond. Heb je paddenstoelen in je gazon? Dat betekent dat je tuin een vochtige en voedzame ondergrond heeft, wat de ideale omgeving is om in te groeien. Daarnaast is een schaduwrijke tuin met een hoge zuurtegraad ook perfect en is het dus normaal om paddenstoelen te zien.

Hoe paddenstoelen in gazon verwijderen?

Paddenstoelen zijn niet schadelijk voor je gazon, ze zijn namelijk deel van het ecosysteem. Als je ze toch wil verwijderen kan je volgende tips opvolgen:

  • Trek de paddenstoelen handmatig uit en zorg ervoor dat je ook de wortels verwijdert. Draag zeker handschoenen, want het is niet uitgesloten dat er een giftige paddenstoel tussen zit.
  • Maai je gazon en verwijder de maairesten onmiddellijk. Zo voorkom je dat de schimmel zich kan verspreiden.

Zie je paddenstoelen in een cirkelvorm staan? Dan kan het zijn dat er een ‘heksenkring’ is ontstaan. Het gras binnenin de cirkel kan daardoor minder snel groeien of er kunnen bruine plekken ontstaan doordat de schimmels de voedingstoffen van het gras wegnemen.

Handig om te weten: bij verandering van het weer verdwijnen de meeste paddenstoelen vanzelf.

paddenstoelen in gazon

Hoe voorkomen?

Wil je paddenstoelen toch liever voorkomen op je gazon? Verwijder dan organisch afval van je gazon zoals grasresten, takjes of dierlijk afval. Is de bodem van jouw tuin te nat en geraakt het vocht niet weg? Dan kan je je gazon ook beluchten. Om overbodig organisch afval te verwijderen kan je het ook 1 à 2 keer per jaar verticuteren. Daarnaast kan je de pH-waarde regelmatig testen en indien nodig de zuurtegraad doen dalen door kalk te strooien. Meer zonlicht in je tuin laten is ook een goede manier om paddenstoelen in je gazon te voorkomen.

Ontdek ons tuingereedschap

Bij VBK Afrasteringen zit je sowieso goed. Ontdek ons aanbod tuingereedschap en andere tuinbenodigdheden in onze winkel te Kerksken.

Gepubliceerd:
woensdag 09 augustus 2023 14:43