Hoe kan je het best een paardenstal onderhouden?

De stal is heel belangrijk voor de algemene gezondheid van je paard. Het dier bevindt zich in de stal in een “onnatuurlijke” omgeving. Het is dus nodig om er extra aandacht aan te spenderen en het je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Wij geven je graag enkele tips mee om de paardenstal te onderhouden.

paardenstal-onderhouden

1. Mest de stal dagelijks uit

De stal (min of meer) dagelijks uitmesten, is cruciaal voor de kwaliteit van de stal, maar ook voor de gezondheid van het paard. Zet alle ramen en deuren open tijdens het uitmesten, zodat de stal kan ventileren. Vooral een houten stal is gevoelig voor schade door vocht of ander vuil. Daardoor kan het hout gaan rotten, en gaat de stal beduidend minder lang mee.

Ook onkruid wieden hoort bij de schoonmaak. Het is belangrijk dat er geen onkruid tussen de tegels zit of bij de stal omhoog kruipt, aangezien sommige soorten onkruid giftig zijn voor paarden.

paardenstal-onderhouden

2. Vergeet de grote schoonmaak niet

Naast de reguliere schoonmaak, is ook een grote schoonmaak om de zoveel tijd aangeraden. Af en toe zal je de hele stal moeten strippen tot de ondergrond zichtbaar is. Pas dan kan je alle hoeken en gaten volledig schoonmaken en alle viezigheid verwijderen. Vergeet tijdens de grote schoonmaakbeurten de vloer niet te desinfecteren. Dat draagt ook bij tot de gezondheid van je paard. Zorg er wel voor dat de vloer helemaal droog is alvorens je paard terug op stal te zetten.

paardenstal-onderhouden

3. Zorg voor goede stalbedekking

De stalbedekking is van belang voor de gezondheid van je paard, maar bepaalt ook grotendeels de onderhoudsvriendelijkheid van de stal. We raden aan om stalmatten als basis te gebruiken voor de  ondergrond. Stalmatten zijn niet alleen comfortabel voor je paard, maar zijn ook een pak hygiënischer dan een houten of betonnen ondergrond.

4. Let op met water

Let op met water, want stilstaand water kan tal van problemen veroorzaken. In de waterbak kan bijvoorbeeld een dunne slijmlaag ontstaan, waar bacteriën en ziektekiemen zich graag nestelen. Ververs het water in de drinkbakken dus regelmatig, of ga voor een automatische drinkbak.

paardenstal-onderhouden

Meer tips nodig om de paardenstal te onderhouden?

Heb je meer tips nodig om de stal van je paard gezond en netjes te houden? Kom dan gerust langs in onze winkel in Kerksken en vraag ons advies. We helpen je graag verder!

Gepubliceerd:
maandag 22 augustus 2022 10:52