Paardenhorzel bestrijden

Ken je die kleine gelige puntjes op de vacht of in de manen van je paard? Met borstelen krijg je ze amper weg. Het zijn de eitjes van de paardenhorzel. Speciaal daar gelegd om gezellig in je paard te overwinteren.

Zo overleeft een paardenhorzel

Je paard likt de eitjes op en zo komen ze uiteindelijk in de maag terecht. De horzellarven kunnen zich vasthaken aan de maagwand en daar blijven ze een hele winter zitten. In het voorjaar maken de larven zich los en verlaten met de mest het lichaam van je paard. De larven kruipen vanuit de mest in de grond en ontwikkelen zich daar tot vervelende, volwassen paardenhorzels. En dan begint de hele cyclus opnieuw.

Wat doen horzellarven met je paard?

Een besmetting met horzellarven kan allerlei problemen geven, zoals sterk vermageren (door verminderde eetlust), diarree, ontstekingen aan de mond, tong en maag en zelfs buikvliesontsteking, bloedarmoede of kolieken. Besmette paarden staan vaak te gapen. En je kan de larven ook terugvinden in de mest van je paard.

Hoe raak je van die horzeleitjes af?

Horzeleitjes zijn best hardnekkig, ze laten moeilijk los. Een gewone borstel is meestal niet genoeg en ze één voor één uit de vacht van je paard plukken is uren werk. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken:

– Schuurblokjes: speciale borstelblokken die aanvoelen als schuurpapier waarmee je de eitjes weg kan wrijven. Ook losse haren en droog vuil kan je zo makkelijk verwijderen.

– Horzelmesjes: een mesje met een gebogen lemmet om de eitjes uit de vacht te schrapen.

– Lauw water met azijn: door lauw water met azijn laten de eitjes makkelijk los. Je moet ze natuurlijk wel nog weghalen.

– Antiparasitair middel: je kan je paard ook wassen met een antiparasitair middel

Heb je horzeleitjes gespot bij je paard, dan kan er al een besmetting gebeurd zijn. Wil je voorkomen dat de horzellarven overwinteren in je paard? Dan kan je bij je dierenarts terecht voor een mestonderzoek en om je paard te laten ontwormen.

Wil je paardenhorzels bestrijden? Of heb je andere producten nodig om je paard te verzorgen? Kom langs in onze paardenshop, wij geven je graag advies.

Gepubliceerd:
dinsdag 06 april 2021 17:14