Hoe het best naaktslakken bestrijden?

Je vindt voor de zoveelste keer glibberige naaktslakken op je terras of in je (moes)tuin. De beestjes banen zich een weg naar jouw geteelde groenten of laten een slijmspoor achter op jouw terrastegels. Leuk is anders! Gelukkig bestaan er een aantal ecologische middeltjes om naaktslakken te verwijderen. Met onze efficiënte tips kan je makkelijk naaktslakken bestrijden.

Hun habitat = jouw tuin

Het is niet verwonderlijk dat je naaktslakken vooral tegenkomt rondom sier- en moestuinen. De beestjes houden van vers groen en vinden daarom snel hun weg ernaartoe. Slakken zonder huisje richten jammer genoeg ook meer schade aan dan slakken met een huisje. Ze duiken vaak ’s nachts op omdat ze gevoeliger zijn aan zon en minder beschermd zijn tegen roofvogels dan slakken met een huisje.

Verschillende bestrijdingsmanieren

Het is heel vervelend als je last hebt van naaktslakken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze weg te krijgen. Je gaat het best voor een aanpak met ecologische middelen of de welbekende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Je vermijdt idealiter sterke chemische middelen om geen andere dieren te vergiftigen die de naaktslakken graag als vieruurtje eten. Het meest geschikte bestrijdingsmiddel is afhankelijk van je type tuin en hoeveel overlast ze je bezorgen.

1. Slakkenmuur

Heb je een sier- of moestuin met kwetsbare planten of groenten, dan kies je best voor deze snelle en efficiënte oplossing. Plaats een wand van minstens 20 à 30 centimeter hoog met een gebogen rand rond het verboden terrein. Zo kunnen de naaktslakken gewoonweg niet bij je planten in de buurt komen.

2. Slakkenvallen

Naaktslakken bestrijden kan ook met heel eenvoudige middeltjes. Gebruik bijvoorbeeld een schaaltje bier als lokmiddel en plaats het op gelijke hoogte met het grondoppervlak. De naaktslakken worden aangetrokken, vallen erin en kunnen er niet meer uit. Je kan ook zout gebruiken als middel, dat droogt de slakken uit. Je strooit wat zout op de route die de slakken nemen en je kan rustig afwachten.

3. Slakkenkorrels

Ecologische slakkenkorrels doden slakken snel en ze zijn niet schadelijk voor andere dieren. Ideaal als je nieuwsgierige huisdieren hebt, die graag op ontdekking graag.

4. Beestjes tegen beestjes

Je kan aaltjes gebruiken om naaktslakken te bestrijden. De microscopisch kleine wormpjes zoeken de slakken op en infecteren ze, waardoor ze uiteindelijk doodgaan.

 

Naaktslakken bestrijden op een ecologische manier

Als je de volgende keer overlast heb van naaktslakken, pas je hopelijk succesvol een van onze tips toe. Ben je nog op zoek naar middelen om naaktslakken te bestrijden? In onze winkel in Kerksken hebben we vast en zeker wat je zoekt. Kom gerust langs en we helpen je graag verder.

 

Gepubliceerd:
maandag 17 oktober 2022 15:33