De moestuin in februari

Februari, oftewel de sprokkelmaand, is weer begonnen. Het is zo’n maand die het lentegevoel kan opwekken, maar het blijft een wintermaand waarin de koude nog flink van zich kan afbijten. Al met al lijkt het niet een maand om al aan het tuinieren te denken. Maar niets is minder waar! Zeker voor wie een groentetuin heeft weet dat de voorbereiding op de zomer nu alvast kan beginnen. In dit artikel lees je dan ook alles wat je moet weten over je moestuin in februari.

Oogsten en voorbereidingen

Voor diegene die winterharde wortelgroenten en koolgewassen zoals boerenkool, pastinaak, winterwortel en spruitkool hebben gezaaid het afgelopen jaar is het nu de tijd om deze binnen te halen. In februari voelen de gewassen het voorjaar komen. Ze krijgen dan de neiging om door te schieten met als gevolg dat het blad dan wel wat bitter wordt. Zorg er voor dat je op tijd je oogst verwerkt hebt. Hier en daar vind je ook nog wat veldsla en rucola, heerlijk om een wintersalade van te maken.

Bovendien is het zaak om de moestuin alvast wat los te maken en voor te bereiden op het komend seizoen. Zorg dat je bv met een woelvork de aarde al wat bewerkt en dat de oude stronken uit de grond zijn gehaald. Stelen en wortels kunnen een bron zijn van virussen, ziekten en bacteriën. Verwerk als het nodig is daarbij compost door de grond.

Zaaien in februari

Het weer laat het in februari over het algemeen niet toe om al rechtstreeks in de grond te zaaien. Hiervoor is het nog te koud. Maar voorzaaien kan nu al wel! Je teelt ze dan onder glas op je vensterbak of in een koude bak buiten en vervolgens plant je ze in maart in volle grond. Denk hierbij aan:

– Tuinbonen
– Spruitkool
– Zomer- en bloemkool
– Prei

Daarnaast kan je ook tomaten, aubergines, paprika’s, pepers, meloenen en komkommers planten. Maar dit zijn planten die je in een kweekserre zet en niet in de volle grond.

Zaden van groenten

Alles voor je moestuin

Heb je na het lezen ook zin gekregen om aan de slag te gaan? Kom dan bij ons langs in onze winkel in Kerksken. Bij ons vind je alle accessoires en benodigdheden die je nodig hebt om de voorbereiding voor je moestuin in februari te beginnen. Ook vind je bij ons een grote collectie aan zaden van verschillende groenten en planten. Zit je met vragen? Neem dan contact op met ons, wij geven je graag meer informatie!

Gepubliceerd:
vrijdag 09 februari 2018 12:13