Maden in je GFT bak: hoe kom je ervan af?

Maden kom je liever niet tegen, de geur is penetrant en ze bezorgen velen van ons de kriebels. Laat staan dat we ze in grote getale willen zien in onze eigen GFT container. Daarom geven wij je enkele tips mee om maden te bestrijden in de GFT en te voorkomen dat ze terugkomen.

Van waar komen ze?

Maden zijn de larven van vliegen of muggen en duiken meestal in de warme zomermaanden op. Vliegen gaan op zoek naar een warme en vochtige omgeving en leggen daar hun eitjes. Die eitjes komen, mits de juiste omstandigheden, al binnen een paar uur uit. Zeker in de zomer kan je dus tussen het groenafval, en zeker voedselresten, larven tegenkomen in je GFT container. Ze eten zich helemaal vol met afvalresten en veranderen in pops, en na ongeveer drie dagen uiteindelijk in vliegen/muggen.

Maden bestrijden in gft

Tips om maden in je container te voorkomen

  1. 1. Zet je GFT container in de schaduw

Zoals we al zeiden, verkiezen vliegen een warme plek om hun eitjes te leggen. Door je GFT container een plekje te geven in de schaduw, maak je hem veel minder aantrekkelijk voor vliegen.

  1. 2. Maak de container regelmatig schoon

Maak de GFT container regelmatig schoon met een mengsel van water, afwasmiddel en schoonmaakazijn. Dat voorkomt niet alleen een slechte geur, maar ook het aankoeken van vuil. Zo trek je minder vliegen aan en ben je dus ook van de maden af.

  1. 3. Verpak etensresten

Verpak etensresten, zeker afval van vlees of vis, in een afvalzak en knoop de zak dicht. Gebruik biologisch afbreekbare zakjes, of pak de resten in in krantenpapier.

  1. 4. Hou de container droog

Leg bijvoorbeeld een laagje stro of een oude krant onderaan in de container. Dat absorbeert het vocht en vermindert de kans op maden. Je kan bovendien ook wat gras leggen om bovenaan af te dekken.

  1. 5. Laat je container regelmatig legen

Bied je GFT container in de zomermaanden regelmatig aan, ook als hij niet volledig vol is. Hoe sneller hij leeg is, hoe minder kans op vliegen die hun eitjes leggen.

Tips om maden te bestrijden in de GFT bak

Is het te laat voor preventieve maatregelen? Heb je al maden in je GFT bak zitten? Ga dan aan de slag met volgende middelen om maden te bestrijden in je GFT container.

  1. 1. Maden bestrijden met lavendel

Maden kunnen niet tegen de geur van lavendel. Ze zullen dus snel uitsterven als je een aantal takjes verse lavendel in de container gooit. Heb je geen verse lavendel? Ook etherische lavendelolie doet wonderen. Een extra voordeel is dat je container lekker fris zal ruiken.

  1. 2. Maden bestrijden met zout

Door wat zout in de container te strooien, zullen de maden uitdrogen en sterven. Een beetje cru, maar wel zeer doeltreffend.

  1. 3. Maden bestrijden met klimop

Klimop is giftig voor maden. Ook door een takje klimop in de container te leggen, zal je de maden laten uitsterven.

  1. 4. Maden bestrijden met spray

Wil je een snelle en effectieve manier om de maden te bestrijden in je GFT bak? Dan kan je rekenen op een (biologische) spray tegen maden of insecten.

Meer informatie?

Wil je meer tips over het bestrijden van maden of andere insecten? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen je graag met doeltreffende oplossingen!

 

Gepubliceerd:
dinsdag 24 augustus 2021 12:13