Tips om je kippen te beschermen tegen vossen en marters

Vossen en marters respecteren de afgebakende zones van je tuin of kippenhok jammer genoeg niet. Hun jaaginstinct is niet te stoppen en ze laten zo een spoor van vernieling achter. Vaak zijn kippen of andere huisdieren niet opgewassen tegen deze dieren en moeten ze het met hun leven bekopen. Ze laten verdwijnen is onmogelijk, maar gelukkig zijn er wel enkele tips om je kippen te beschermen tegen vossen en marters.

Waarom komen vossen en marters op kippen af en zijn ze vaak zo agressief?

In Vlaanderen komen er veel vossen voor. Ze gaan op zoek naar voedsel en in het dichtbevolkte gebied waar we leven is er genoeg lekkers waar ze van kunnen smullen. Hoewel kippenhouders eerder negatief tegenover de vos staan, hebben de dieren ook een nuttige taak. Zo eten ze, naast kippen, ook kleinere dieren zoals muizen en ratten. Die kunnen op hun beurt geen schade meer toebrengen aan landbouwgewassen.

kippen beschermen tegen vossen en marters

Het fenomeen ‘surplus killing’ ofwel kortgezegd: meer doden dan nodig, speelt niet in de vos zijn voordeel. Het wordt ook wel het kippenhoksyndroom genoemd. Wanneer een vos in een kippenhok terechtkomt triggert de paniekreactie van de kippen de vos, waardoor hij meer gaat doden dan hij kan opeten.

Beter voorkomen

Als je kippen houdt, dan kan je enkele maatregelen nemen om vossen en marters geen kans te geven. Zorg voor een kippenhok dat je ‘s nachts kan afsluiten. Wil je overdag ook geen risico lopen? Dan plaats je best een ren rondom het hok.

• Bouw een ren van stevig gaas rondom je kippenhok en zorg ervoor dat de omheining minimum 180 cm hoog is.

• Scherm de bovenkant van de ren voldoende af door de bovenste 40 cm in een hoek van 30° naar buiten te plooien of overspan de volledige ren met een net of stevig gaas.

• Om de onderkant voldoende te beschermen kan je zware tegels rondom de ren leggen om te voorkomen dat de vos onder de draad kan graven. Je kan het gaas ook voldoende diep ingraven in een hoek van 45° naar buiten of 50 centimeter recht in de grond.

• Schrikdraad aan de onder- en bovenkant van de ren zou ook werken om vossen en marters op afstand te houden. Je kan ook een flikkerende licht gebruiken om de vossen weg te jagen.

kippen beschermen tegen vossen en marters

Op de website van Natuurpunt kan je alle maatregelen in detail terugvinden. Foto: Natuurpunt.

Kippen beschermen met een beveiligd kippenhok

Wil je ook je kippen beschermen tegen vossen of marters? Je kan bij ons terecht voor kippenhokken die je volledig kan afsluiten. Ook hebben we het nodige afsluitingsmateriaal in ons aanbod om een veilige ren te bouwen. Kom gerust eens in kijkje nemen in onze winkel te Kerksken.

kippen beschermen tegen vossen en marters

Gepubliceerd:
woensdag 26 april 2023 12:44