Waarom zijn kalverhutten belangrijk?

Waarom is het gebruik van kalverhutten een goed idee? Je zou het misschien niet verwachten maar het gebruik van zulke hutten heeft tal van voordelen voor kalf en koe. “Een kalfje scheiden van de moeder kan nooit goed zijn”, horen we je misschien denken. Nochtans zweert menig veehouder bij het gebruik ervan. We lijsten graag enkele belangrijke voordelen voor je op in deze blog.

Waarom scheiden we kalfjes van hun moeder?

  • Emotioneel welzijn

Kalfjes worden tijdens de eerste uren na de geboorte gescheiden van de moeder. Dat wordt gedaan omwille van verschillende redenen. Hoe langer ze bij elkaar zouden blijven, hoe moeilijker het afscheid zou zijn. Vanaf het moment dat koeien hun kalveren niet meer zien, maken ze geen hormonen meer aan en gaan ze ook zonder veel moeite verder met hun leven. Kalveren komen op die manier ook sneller in contact met de boer en dat komt die relatie alleen maar ten goede.

  • Immuniteit en weerbaarheid

Het dierenwelzijn is het grootste voordeel. Naast de emotionele kant, zijn er ook de voordelen op vlak van gezondheid. Door ze snel te scheiden, zijn ze minder vatbaar voor ziektes. De weerbaarheid van de kalfjes gaat er dus snel op vooruit, want bij de geboorte hebben ze een verminderde immuniteit.

kalverhutten VBK Afrasteringen

Verschillende soorten kalverhutten

Kalfjes onderbrengen in kalverhutten heeft dus veel voordelen, tenminste als je het goed aanpakt. Het is belangrijk dat de hutten schoon en droog zijn. Geregeld alles reinigen is dus zeker geen overbodige luxe, want dat vermindert de kans op infecties. Naarmate ze ouder worden, kan je ervoor kiezen om meerdere kalfjes tegelijk op te hokken. Je kan er ook een buitenhek aan toevoegen om de oppervlakte van het hok te vergroten. Eenmaal de kalfjes groot genoeg zijn en genoeg weerstand hebben opgebouwd kunnen ze voor de eerste keer de stal in.

Heb je nog vragen omtrent kalverhutten? Of benieuwd naar wat we nog in ons assortiment hebben? Aarzel niet om contact met ons op te nemen of een kijkje te nemen op de website of in de winkel. Je vindt ons op Terlicht 141 in Kerksken.

Gepubliceerd:
woensdag 16 november 2022 11:07