De voordelen van kalk strooien op uw gazon

Wie wil er in de zomer niet genieten van een mooi groen gazon? Nu vraagt u zich waarschijnlijk af waarom we daar in de winter al een blog over schrijven. Toch is dat niet zo vreemd, want voor mooi gras en een sterk gazon moet u het ook in de winter goed onderhouden. Daarom geven wij alvast een tip waar u in de zomermaanden de vruchten van plukt: kalk strooien in de winter zorgt voor een gezond en fraai gazon in de zomer.

Waarom kalk strooien over uw gazon?

Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de grond waar ze instaan. Zoals u misschien weet heeft de grond van uw tuin een bepaalde zuurtegraad. Voor de meeste planten is aarde met een pH-waarde tussen 6.0 en 6.5 ideaal om volop te groeien en bloeien. Het kan echter zijn dat de bodem zuurder is, dit komt o.a. door:

– Zure regen
– Soort grond
– Het klimaat
– Compostering

Dit laatste is het natuurlijke verrottingsproces van gevallen bladeren, gemaaid gras etc. De aarde neemt de (zure) stoffen die hierbij ontstaan op waardoor de grond zelf ook zuurder wordt.
Het verzuren van de bodem is voornamelijk te merken aan het ontstaan van gele plekken en het groeien van onkruid en mos. Deze indringers hebben maar al te graag zuurdere grond en verdringen zo het gras dat hier minder goed tegen kan. Daarom is het goed om kalk te strooien, dit verhoogt namelijk de pH-waarde van de bodem.

Hoe vaak en wanneer kalk strooien?

Wij raden aan om 2x per jaar uw gazon te bestrooien met kalk. Dit zorgt ervoor dat de pH-waarde van de bodem stijgt en u minder last heeft van onkruid en mos. Bovendien zorgt dit ervoor dat uw gras op en top groeit. Om ervoor te zorgen dat de kalk in de zomer zijn werk goed kan doen strooit u dit best al in de winter. Dit kan zelfs als er sneeuw ligt, want als deze smelt lost de kalk op in het vocht en wordt zo gemakkelijk in de bodem opgenomen. Pas wel op! Zorg dat u dit niet vlakbij planten zoals de hortensia, rododendron of azalea strooit, deze houden juist wél van zure grond.

Wil u graag meer informatie over hoeveel kalk u nodig heeft voor uw gazon of welk merk en soort u het best kan gebruiken? Kom dan langs in onze winkel in Kerksken of neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Gepubliceerd:
dinsdag 19 december 2017 15:25