Je gazon kalken: waarom, wanneer en hoe doe je dat het best?

Natuurlijk wil je het liefst een frisgroen gazon zonder mos. Je gazon kalken helpt je gras goed groeien en houdt mos tegen. Dat heeft alles te maken met de zuurtegraad van de bodem. We leggen je uit hoe het zit.

Waarom je gazon kalken?

Elke tuinbodem verzuurt van nature. Door zure regen bijvoorbeeld en door de compostering van vallende bladeren en gemaaid gras. Een lichte verzuring is geen probleem, dat is net goed voor je gras. Maar wanneer de bodem te veel verzuurt, moet je ingrijpen. Bij een te hoge zuurtegraad kunnen plantenwortels niet voldoende voedingstoffen opnemen en vermindert de grasgroei. Het gras krijgt dan concurrentie van onkruid en mossen die het wel goed doen op een zure bodem.

Je gazon kalken maakt de bodem minder zuur. Zo zorg je voor een betere groei van het gras en rem je de groei van mos af. Een ideale combinatie! Je gazon wordt mooier, voller en groener. Omdat het gras goed dichtgroeit, hebben mos en onkruid minder kans.

Wanneer en hoe vaak strooi je kalk?

Bij licht verzuurde bodems (pH tussen 5.5 en 6) is één keer per jaar kalk strooien voldoende. Bij zuurdere bodems kan je beter verschillende keren strooien. Bijvoorbeeld één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Met een bodemtest kan je de pH-waarde van de grond testen, maar meestal vertelt de aanwezigheid van mos al dat de grond aan de zure kant is.

Eind februari tot begin maart is de beste periode om kalk te strooien. Zo geef je je gazon meteen een goede start. Van zodra de temperaturen stijgen, krijgt je gras een echte kickstart. Aangegroeid mos zal door de lagere zuurtegraad net minder snel doorgroeien.

Hoe kalk je een gazon?     

Je gazon kalken is eenvoudig. Bij VBK afrasteringen vind je goede kalkkorrels die je makkelijk over het gazon kunt uitstrooien. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven hoeveel je moet strooien. Dat kan met de hand, een handstrooier of een strooiwagen. Met een strooiwagen weet je zeker dat je de kalk goed verspreidt. Doe dit klusje best op een windstille dag, zo voorkom je dat de kalk wegwaait.

Wil je advies over kalk strooien? Of over de aanleg en het onderhoud van je gazon? Kom langs in de winkel in Kerksken en ontdek ons ruim aanbod.

Gepubliceerd:
dinsdag 23 februari 2021 09:58