Gazon beluchten in de zomer

Om je gazon gezond te houden gedurende het hele jaar, moet je je gras af en toe beluchten. Wat je “gazon beluchten” precies inhoudt en wanneer je daar best mee aan de slag gaat, leggen wij je uit in deze blog!

Waarom gazon beluchten?

Het is belangrijk om je gazon toegang te geven tot zuurstof, water, licht en voedingsstoffen. Het gras kan beter groeien en krijgt een mooiere kleur als het regelmatig belucht wordt. Om dorre plekken, gele of bruine plekken en slechte doorlaatbaarheid van water tegen te gaan, moet je je gras dus af en toe beluchten.

Als de bodem dicht slaat en er geen frisse lucht naar de wortels geraakt, stapelt kooldioxide op in de bodem. Beluchten helpt ook tegen de opstapeling van kooldioxide, en helpt zo dus bij de opname van water, zuurstof en voedingsstoffen door de wortels.

gazon beluchten

Hoe gazon beluchten?

Je gazon beluchten doe je door gaten in de grond te prikken. Je geeft de bodem en de wortels zo toegang tot zuurstof, water, licht en voedingsstoffen. Bovendien maak je zo de bodemstructuur losser en zorg je ervoor dat opgehoopte kooldioxide kan ontsnappen. Je kan je gazon op verschillende manieren beluchten: met een gazonprikker, verticuteerhark, prikrol, riek of beluchtingssandalen.

Al deze methodes werken om hetzelfde te bereiken: om de zoveel centimeter een gat in de grond prikken. Maak gaten tussen de 5 en 10 cm diep, met een diameter van minimaal één centimeter. Besteed indien nodig extra aandacht aan plekken waar je gazon er slecht bijligt.

gazon beluchten

Wanneer gazon beluchten?

Heb je je gazon een eerste keer belucht? Dan moet je dit – afhankelijk van de staat van je gazon – om de vier à vijf weken herhalen. Na het beluchten kan je het gras best lichtjes besproeien, zodat het water meteen wordt opgenomen door de bodem en wortels. De beste periodes om gras te beluchten zijn het voorjaar en in de zomer. Vooral tijdens droge periodes heeft het gras moeite om voldoende water te krijgen. Je doet er dus goed aan om dan je gazon te ondersteunen door te sproeien en te beluchten.

gazon beluchten

Meer tips voor een gezonde gazon?

Wil je weten hoe je je gazon elke periode van het jaar gezond houdt? Kom langs in onze winkel in Kerksken en vraag ons gerust om advies!

Gepubliceerd:
vrijdag 15 juli 2022 15:45