Waarom eikels voor je paard slecht zijn

Een kieskeurige eter of een deugniet die alles eet wat op zijn of haar pad komt? Je kan het jammer genoeg niet kiezen. Ligt jouw weide in de buurt van eikenbomen? Dan is een verhoogde waakzaamheid in het najaar geen overbodige luxe. Eikels voor je paard kunnen giftig zijn als ze er een hoge concentratie van binnen krijgen. Hou dus rekening met onze tips en vermijd gezondheidsproblemen.

Wat maakt eikels giftig voor een paard?

Eikels én eikenbladeren zijn rijk aan looizuur (tannine) wat giftig is voor paarden én andere dieren zoals honden, schapen, geiten en runderen. De tannine tast bijvoorbeeld de nieren aan. Een grotere hoeveelheid tannine kan schadelijk zijn en vergiftigingen lopen vaak fataal af.

eikels paard giftig

Hoe herken je de symptomen?

Het is altijd belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen. Zie je dat je paard suf op zijn benen staat en een verminderde eetlust heeft? Check dan ook zeker de uitwerpselen van je paard, want  bloederige diarree en donkere urine zijn een teken van vergiftiging. Daarnaast zijn koliekverschijnselen een belangrijke indicatie.

Heb je vermoedens van een eikelvergiftiging? Verwittig dan altijd jouw dierenarts.

Hoe kan je een eikelvergiftiging voorkomen?

  • Je bent best waakzaam over de aanwezigheid van eikenbomen in de buurt van je weide of tijdens een wandeling.
  • Zorg ervoor dat je paard voldoende voedsel ter beschikking heeft op de weide en zich niet genoodzaakt voelt om eikels te eten om een hongergevoel te stillen.
  • Wees alert voor symptomen.
  • Zorg ervoor dat je paard voldoende weerstand heeft om een vergiftiging te kunnen bestrijden.

Eikels voor je paard zijn giftig, maar voor mensen zijn ze in bereidingen niet giftig. Enkel bij rauwe eikels is het aangeraden om waakzaam te zijn. Grote hoeveelheden tannine kunnen ook onze nieren aantasten.

eikels paard giftig

Paardenshop bij VBK Afrasteringen

Op zoek naar benodigdheden voor jouw paard en stal? Een deel van onze boven- en benedenverdieping is een heuse paardenshop waar je zowel voor jezelf als voor je paard terecht kan.

Gepubliceerd:
maandag 23 oktober 2023 10:34