Voor velen is een moestuin niet alleen handig om verse groenten te kweken, maar ook een leuke hobby. Het is bovendien vrij eenvoudig om er zelf één aan te leggen. Met een stuk grond en een goede planning kom je al ver. Wij geven je in dit artikel een aantal tips om je te helpen bij het aanleggen van een eetbare tuin.
Misschien wel het belangrijkste bij het ontwerpen van een eetbare tuin is de keuze van een goede plek. Zo veel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur, want de meeste groenten zijn zonaanbidders. Zorg ook voor voldoende beschutting. Dat betekent echter niet dat er geen wind mag zijn, wind kan namelijk ook warme lucht aanvoeren. Hou dus zeker rekening met de verschillende windrichtingen. Laat de zuidkant van de tuin open om zoveel mogelijk van de zon en warme lucht te profiteren.
Goed nieuws voor iedereen die geen zonnige tuin of balkon heeft. Er zijn namelijk uitzonderingen op de zonaanbidders. Groenten die het goed doen in de halfschaduw (3–6 uur per dag zon) zijn onder andere sla, spinazie, rucola, (snij)biet, worteltjes en mosterdblad.
De zuurtegraad van je bodem, ofwel de pH-waarde, is erg belangrijk. Een goede zuurtegraad zorgt ervoor dat je planten genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen. Een lage pH (zure grond) betekent een gebrek aan kalk. Dit los je op door extra kalk toe te voegen. Een te hoge pH wijst op een kalkrijke grond, dit corrigeer je door verzurend materiaal zoals turf toe te voegen.
Naast een goede bodemstructuur zijn voldoende voedingsstoffen ook belangrijk voor een moestuin. Samengestelde meststoffen zijn makkelijk in gebruik. Ben je echter een meer ervaren tuinier, dan kan je ook aan de slag met enkelvoudige meststoffen. Dit zijn stoffen die heel specifiek voor de aanvoer van één voedingsstof zorgen.
Witte maden die aan de wortels van je kolen vreten, ritnaalden die holtes in aardappelen maken of preivliegen die je prei aantasten. Bodeminsecten kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van ecologische bestrijdingsmiddelen. Zorg ervoor dat je deze zowel gebruikt tijdens het aanleggen als wanneer de planten in de tuin staan.
Wil je meer informatie over een eetbare tuin? Of ben je op zoek naar zaden, meststoffen of ecologische bestrijdingsmiddelen? Neem dan contact met ons op of kom snel langs in onze winkel. Wij helpen je graag bij de keuze van de juiste producten.