Droogte in de tuin: dit kan je eraan doen

Tropische temperaturen en langere droge periodes, dat is niet alleen zweten en puffen geblazen voor ons, ook de tuin ziet af. Groen gras wordt geel en dor, hortensia’s hangen slap en tuinplanten drogen uit. Hoe je met deze droogte in de tuin omgaat en toch milieuvriendelijk tuiniert? Wij geven enkele tips.

Mulchen helpt tegen droogte in de tuin

Het gazon ziet er tijdens een droge zomer al snel dor en droog uit. Door het gazon te mulchen, voorkom je dat het snel uitdroogt. Bij traditioneel maaien wordt het gras verzameld en afgevoerd, maar bij het mulchmaaien wordt het maaigoed extra fijn versnipperd en belandt het tussen de grassprieten op de bodem. Je kan het gemaaide gras dus gewoon laten liggen. Zet de grasmaaier wel op de hoogste stand, zodat het gras snel kan verteren, of gebruik een mulchmaaier. De grassnippers zitten boordevol voeding en vocht: precies wat je gazon nodig heeft tijdens een droge zomer!

Gras mulchen

Geef zo weinig mogelijk water

Bij een paar dagen droogte hoef je je planten niet direct water te geven. Zo stimuleer je de planten om zelf op zoek te gaan naar water in de grond. Hierdoor ontwikkelen ze een sterk wortelgestel. Wanneer het in het voorjaar of de zomer echt een langere tijd droog is en je ziet dat je planten ook ’s ochtends vroeg nog slap hangen, is het tijd om je planten van water te voorzien. Regenwater is het beste, dit is milieuvriendelijk en ook nog eens heel goed voor je planten. Drinkwater kan immers veel kalk bevatten.

Niet panikeren: het gras zal herstellen

Bij langdurige droogte wordt het groene gras geel en dor. Het is begrijpelijk dat je dit snel wil omkeren. Helaas hebben we slecht nieuws, er valt weinig te doen aan geel gras. Je kan sproeien maar dit is niet bepaald milieuvriendelijk en ook niet nodig. Zodra het opnieuw regent, zal het gras zich vanzelf herstellen.

Bereid je gazon voor op een droge zomer

Wil je je gazon optimaal voorbereiden op een droge periode? Voed en onderhoud het dan met de meststoffen van Viano. Zo wordt het wortelgestel versterkt en kan het gazon langer drogere periodes doorstaan. Je krijgt tot 30 juni bovendien een cash-back korting. Klik hier en kom snel langs in onze winkel te Kerksken.

droogte in de tuin

 

Gepubliceerd:
vrijdag 31 mei 2019 07:48