Een compostbak maken: zelf aan de slag

Compost is nu niet meteen het gezelligste gespreksonderwerp. Maar het is wel een interessant gegeven. Net daarom willen we hier even bij stilstaan. Want wie op een juiste manier composteert, draagt zijn steentje bij aan een beter milieu. Hoe tover je jouw afval om tot goede compost? En kan je zelf een compostbak maken? Lees dan zeker verder!

De voordelen van compost

Door te composteren verwerk je het grootste deel van je ‘groen’ en ‘bruin’ afval. Enerzijds zijn dit vaak vochtige groente- en fruitschillen. Anderzijds is dit allerlei droger tuinafval zoals gemaaid gras, dorre bladeren, takken of verwelkte bloemen.

Je verkleint zo de afvalberg en maakt tegelijk een natuurlijke bodemverbeteraar. Goede compost is humusrijk en waardevol voor je gras, bloemen en planten.

Compostbak maken

Niet te vochtig of te droog

Het is belangrijk om niet zomaar alles te composteren. Doe je dat toch, dan veroorzaak je schadelijke broeikasgassen. En dat wil je uiteraard vermijden. Probeer voldoende variatie te hebben door vochtig en droog materiaal af te wisselen.

Zelf een compostbak maken

Heb je voldoende ruimte in de tuin en wil je graag een composthoop of compostbak maken? Dan kan je zelf aan de slag met hout of takken. Reken op een minimum van 1,5 meter hoogte en op een minimumbreedte en -lengte van 2 meter.

Heb je geen tuin(afval)? Dan is een gesloten compostsysteem een goed alternatief. Koop een houten of plastic compostvat of ga zelf aan de slag met een handig bouwpakket. Geef het een plekje op het balkon of terras.

Wat je ook verkiest, zorg dat je compostsysteem gedeeltelijk beschut is tegen zon en regen. Een composthoop kan je bijvoorbeeld het best plaatsen onder een boom.

Advies nodig? Vraag het ons!

Twijfel je over hoe je nu het best aan de slag gaat en wat je wel en niet mag composteren? Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel in Kerksken. Wij staan je graag bij met gepast advies. In onze winkel vind je ook verschillende compostvaten waarmee je direct aan de slag kan!

Gepubliceerd:
dinsdag 21 april 2020 14:53