De coloradokever bestrijden doe je zo

Hoe mooi het geelzwart gestreepte kevertje er ook uitziet, de larven van een coloradokever kunnen in een mum van tijd je aardappelplanten kaalvreten. Hij is al enkele jaren gestaag in opmars, maar dit jaar groeit de populatie wel heel sterk aan. Dat komt deels door de warme zomer van vorig jaar. De coloradokever bestrijden is dan ook van groot belang.

Tot 800 eitjes per jaar

De coloradokever is een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes. Deze soort kwam oorspronkelijk alleen voor in zuidelijk Noord-Amerika. Vanaf 1850 is de coloradokever echter meegereisd met de aardappelplant, toen die over een groot deel van de wereld verspreid raakte. De kever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje. Het onderscheid is dat de coloradokever vijf zwarte strepen heeft op elk van de dekschilden, die verder een geel tot geeloranje kleur hebben.

Colorado kever bestrijden

De kever overwintert onder de grond en in de lente leggen de vrouwtjes hun eitjes. In warme jaren kunnen ze tot drie keer per jaar tot maximaal 800 oranjegele eitjes leggen. Deze worden in groepjes aan de onderkant van het blad gekleefd. De larven zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden volledig ontbladeren.

Hoe kan je de coloradokever bestrijden?

Je aardappelbedden regelmatig inspecteren is erg belangrijk. Door tijdig de eitjes op de onderkant van de bladeren te vernietigen en door larven en kevers te bestrijden, voorkom je heel wat onheil. Conserve Garden van het merk Edialux helpt je hierbij. Dit product heeft als actieve stof spinosad. Deze bestrijdt rupsen, vliegen, trips en kevers. Het is toegelaten in de biolandbouw sinds 2008 en is veel veiliger dan vrijwel alle andere chemische middelen.

Tegenwoordig vind je ook natuurlijke vijanden in een potje. Aaltjes zijn minuscule wormpjes met bacteriën die de kever doden. Je lost ze op in water en verstuift ze op de bladeren.

Meer informatie over bestrijdingsmiddelen

Bovenstaande en andere effectieve middelen kan je terugvinden in ons assortiment. Kom daarom voor meer informatie langs in onze winkel. Wij helpen je graag de coloradokever bestrijden.

Gepubliceerd:
vrijdag 28 juni 2019 11:59