Bruine plekken in gazon: wat doe je eraan?

Tijdens de winterperiode krijgt je gazon behoorlijk wat te verduren. Op sommige plaatsen zie je na de winter gele, bruine of kale plekken verschijnen. Wat kan je daaraan doen? Of nog beter: hoe voorkom je het? Wij leggen het voor je uit.

Hoe ontstaan de bruine plekken in je gazon?

  1. 1. Grond is te droog

Te droge grond treedt vooral ’s zomers op. Wanneer er warme of zelfs tropische temperaturen bereikt worden, kunnen bruine plekken in je gazon tevoorschijn komen.

  1. 2. Grond is te nat

Als water blijft staan op je gazon, kan er geen zuurstof meer tot aan de wortels geraken. Ook een lange, natte winter met veel sneeuwval laat zijn sporen na. Zo vermindert de vruchtbaarheid van je gras, stijgt de kans op ziektes en ontstaan er uiteindelijk bruine plekken.

  1. 3. Gras is te kort

Ook te kort gemaaid gras kan de oorzaak zijn. Stel je grasmachine bij zodat het gras niet te kort afgesneden wordt.

  1. 4. Ongewenste bezoekers

Honden of katten die hun behoefte doen op jouw gazon, veroorzaken ook dorre bruine plekken in je gazon. Zorg ervoor dat jouw huisdieren ergens anders de gelegenheid krijgen om dat te doen. Zijn het niet jouw eigen dieren die langskomen? Beperk dan de schade door water op de plekken waar je  urine of uitwerpselen vindt te gieten.

Ook larven komen maar al te graag op bezoek. Larven vreten aan de wortels van je gras waardoor de zoden los komen te liggen en er ook bruine plekken ontstaan.

  1. 5. Te veel/weinig voedingsstoffen

Je gazon te vaak bemesten kan schadelijk zijn, maar ook een tekort aan voedingsstoffen in de grond heeft nefaste gevolgen. Twee á drie keer per jaar bemesten is voldoende.

bruine plekken in gazon

Wat doe je aan de bruine plekken in je gazon?  

Vermoedelijk ben je niet tevreden met de bruine plekken in je gazon. Het is uitdagend om continu een mooi groen gazon te hebben, maar het is mogelijk. Soms is het gewoon een kwestie van afwachten, maar je kan gerust een handje helpen. We geven je enkele oplossingen tegen de vaakst voorkomende oorzaken van bruine plekken in je gazon.

Tijdens de warme maanden hou je je gazon gezond door regelmatig goed te sproeien. Een half uurtje sproeien vroeg in de ochtend of nadat de zon onder is, maakt het verschil.

Een oververzadigde grond voorkom je dan weer door te zorgen dat het water de bodem in kan. Prik met een riek gaten in de grasmat zodat het water kan doorlopen.

Meer weten?

Wil je meer tips om je gazon te onderhouden? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs! Wij helpen je graag met nuttige informatie en handige hulpmiddelen.

 

Gepubliceerd:
dinsdag 16 november 2021 12:23