Bladvlekkenziekte bestrijden? Dit moet je doen!

Spot je vlekken op de bladeren van jouw planten? Dat betekent in het geval van de bladvlekkenziekte niet veel goeds … Hoe kan je de bladvlekkenziekte bestrijden en voorkomen? Lees er alles over in onze blog.

Wat is de bladvlekkenziekte?

De bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die graag vertoeft in een vochtig klimaat. Ons belgenlandje is dus de ideale omgeving. In een eerste fase zijn er geel-rode vlekken waarneembaar op de bladeren. Later worden ze bruin en uiteindelijk zwart, waarna de bladeren verdorren. Als je er niet op tijd bij bent, zal de plant volledig afsterven. Om dat te voorkomen kan je best enkele tips volgen.

Wist je dat de bladvlekkenziekte op heel wat verschillende soorten planten zoals tuin- en kamerplanten, gewassen en granen kan voorkomen?

bladvlekkenziekte bestrijden

Hoe kan je de bladvlekkenziekte bestrijden?

Wil je de strijd aangaan met deze vervelende schimmel? De bladvlekkenziekte bestrijden kan je doen met de bestrijdingsmiddelen die je vindt in je lokale tuincentrum.

Maar wij raden uiteraard aan om er alles aan te doen om de ziekte te voorkomen. Dat kan je doen door besmette bladeren te verwijderen én de afgevallen bladeren weg te halen. Het afval kan namelijk nog steeds sporen bevatten en zo andere delen van de plant alsnog besmetten. Verzamel het afval en houd het gescheiden van ander snoeiafval. Stop het desnoods in een afgesloten zak om het risico op sporenbesmetting te minimaliseren.

Tip! Controleer je planten regelmatig op vlekken.

bladvlekkenziekte bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen

De bladvlekkenziekte bestrijden kan een hele klus zijn, dus neem je het best proactief enkele maatregelen. Verzorg je tuin goed en zorg voor een nette omgeving. Haal bladeren en ander plantafval regelmatig weg. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je planten niet te veel water opvangen  door voldoende afstand tussen de planten te laten.

Advies nodig?

Weet je niet waar te beginnen en kan je wat advies gebruiken? Kom gerust langs in onze winkel te Kerksken (Haaltert). We helpen je graag verder. Bij ons kan je terecht voor allerhande tuin- en dierenbenodigdheden, doe-het-zelf en nog veel meer!

Gepubliceerd:
donderdag 01 februari 2024 17:38