Kies voor de beste houtpellets

Nog heel wat Belgische gezinnen kiezen ervoor om zich te verwarmen met houtpellets. Deze cilindervormige samengeperste stukjes hout zijn niet enkel goedkoop maar geven ook een aangename warmte. Deze manier van verwarmen is eveneens een milieubewuste keuze. Maar hoe bepaal je nu wat de beste houtpellets zijn? Hieronder helpen we jou graag op weg met enkele richtlijnen.

De ideale verbrandingswarmte

Houtpellets hebben een hoog verbrandingsrendement. Dat betekent dat je in verhouding tot de warmte die je hiermee produceert maar heel weinig pellets nodig hebt. Wil je een maximaal rendement behalen, dan is het belangrijk om voor houtpellets te kiezen met een minimale verbrandingswarmte van 4,7 kWh per kg.

Let zeker op dat de verbrandingswarmte niet te hoog ligt. Je loopt anders het risico dat je vaker een onderhoud moet inplannen doordat de assen samensmelten. De maximale bovenwaarde van houtpellets bedraagt best niet meer dan 5,3 kWh per kg. De ideale verbrandingswarmte ligt dus tussen 4,7 en 5,3 kWh per kg.

Een vochtigheidsgraad lager dan 10%

Wil je een zo hoog mogelijke warmteproductie? Zorg dan dat de vochtigheidsgraad van de pellets onder de 10% blijft. Droge pellets produceren meer warmte dan vochtige pellets. Je hebt namelijk meer brandstof nodig om aanwezig vocht te laten verdampen. Belangrijk hierbij is om ervoor te zorgen dat de zakken goed gesloten zijn en in een droge ruimte gestockeerd worden.  

Een minimum aan asresten

Niet alle houtpellets hebben hetzelfde asgehalte. De beste houtpellets hebben een gehalte lager dan 0,5%. Deze pellets zijn harder geperst waardoor ze minder snel opbranden en een hogere warmteproductie bereiken. Hierdoor hoef je het asreservoir minder vaak te ledigen. 

Waar vind je de beste houtpellets?

Wil je de beste houtpellets gebruiken? Hou dan zeker rekening met bovenstaande richtlijnen. Bij VBK Afrasteringen kan je de beste én ENplus A1 gecertificeerde pellets vinden. Zo ben je helemaal zeker dat de pellets aan alle kwaliteitseisen voldoen. Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gepubliceerd:
maandag 27 januari 2020 20:14