Bacterievuur bestrijden, hoe begin ik daaraan?

Het kost veel tijd én liefde om jouw planten de beste zorgen te geven en toch kunnen sommige bacteriën genadeloos toeslaan. Bacterievuur is een veelvoorkomende plantenziekte die zich jammer genoeg snel kan verspreiden. Daarom is bacterievuur bestrijden op de juiste manier heel belangrijk.

Wat is bacterievuur en hoe herken ik het?

Bacterievuur in de volksmond, maar ook bekend als de bacterie ‘Erwinia amylovora’ of perenvuur, herken je aan een aantal duidelijke symptomen. De bacteriële ziekte komt voor op planten en in het bijzonder op fruitgewassen, zoals appelbomen, perenbomen (vandaar de bijnaam) en sierstruiken. Niet alle planten zijn even gevoelig aan bacterievuur. De waardplanten (planten die gevoelig zijn aan een bepaalde ziekte en zelf ook verspreider zijn) van bacterievuur zijn allemaal deel van de rozenfamilie.

Je herkent bacterievuur aan de verkleuring (bruin-zwart), verschrompeling, verdorring van de bladeren, twijgen en bloesems. Ook kunnen er slijmdruppels op de plant te zien zijn.

bacterievuur bestrijden

Hoe kan ik bacterievuur bestrijden?

Stel je vast dat jouw planten te maken hebben met bacterievuur? Hopelijk ben je er nog op tijd bij! Afhankelijk van de ernst van de besmetting, zal je de plant een gepaste behandeling moeten geven. Bacterievuur bestrijden doe je door minstens 50 centimeter onder de infectie te snoeien of alle takken meteen te verwijderen. Is de bacterie te ver verspreid? Dan is het rooien van de boom of struik de enige oplossing.

Preventie van bacterievuur

Bacterievuur bestrijden kan een hele opgave zijn, daarom is preventie een doorslaggevende factor in de strijd tegen de bacterie. Om verdere verspreiding te voorkomen hou je er best rekening mee dat je volgende preventiemaatregelen ter harte neemt:

  • Ontsmet snoeimateriaal met bijvoorbeeld azijn, Dettol of iso-Betadine.
  • Ontsmet beschadigingen op planten en dek ze af.
  • Verwijder nabloei op appel- en peerbomen verwijderen.
  • Controleer regelmatig op infecties.
  • Snoei ook al in de winter, want zomersnoei vergroot de kans op verspreiding.

Wil je graag nieuwe soorten aanplanten? Kies dan verstandig en hou rekening met hun vatbaarheid voor ziektes. Toch bacterievuur gespot? Meld het bij jouw lokale overheid of via https://www.pcfruit.be/nl/bacterievuur.

Bronnen

Provincie West-Vlaanderen. (n.d.). Bacterievuur. Geraadpleegd op 13 juni 2024, van https://www.west-vlaanderen.be/natuur-milieu-en-water/bacterievuur

Departement Landbouw en Visserij. (n.d.). Bacterievuur: Een bedreiging voor onze fruitbomen, hagen en sierstruiken. Geraadpleegd op 13 juni 2024, van https://lv.vlaanderen.be/nieuws/bacterievuur-een-bedreiging-voor-onze-fruitbomen-hagen-en-sierstruiken#:~